Λίλα Κονομάρα Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Λίλα Κονομάρα Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου
Εκδόσεις Κέδρος
Το βιβλίο της Λίλας Κονομάρα , Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου, αρχίζει περιγράφοντας τη ζωή του Βασίλη, ενός φαρμακοποιού και των παιδιών του. Της Εύης που ασχολείται με την έρευνα και του Άρη που βρίσκεται στην εφηβεία. Μια συνηθισμένη ζωή, με ότι προβλήματα μπορεί να έχει. Η μητέρα τους, τους  εγκατάλειψε χρόνια πριν μιας και δεν άντεχε το ύφος και τη ροή αυτού που ονομάζουμε οικογένεια.

Οι τρεις του φαίνεται να έχουν βρει τις ισορροπίες, παρ όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που διέπουν την καθημερινότητά τους

Ο θάνατος όμως μιας νέας κοπέλας, ένα ατύχημα, τα ανατρέπουν όλα και φέρνουν στην επιφάνεια τις αληθινές πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των ηρώων της Λίλας Κονομάρα. Η καχυποψία, η απόδοση ευθυνών, η μοναξιά, σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα που περιτριγυρίζουν την οικογένεια του Βασίλη, τους φέρνουν αντιμέτωπους όχι μόνο με το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και με τον κοινωνικό περίγυρο.
Η συγγραφέας παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης θίγει και τα θέματα που αφορούν τη σύγχρονη εποχή στις μεγαλουπόλεις.
Η γραφή της δεν είναι επιτηδευμένη, είναι ρεαλιστική και προσαρμόζεται ανάλογα με τον αφηγητή και στο βιβλίο της έχουμε να κάνουμε με τρεις αφηγητές. Δεν διστάζει να ξεγυμνώσει τους ήρωές της, που καλούνται έστω και βίαια να κάνουν ένα βήμα μπροστά, προς την ενηλικίωση που δεν είναι πάντα χρονολογική.
Υ.Γ.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του βιβλίου που με γοήτευσαν και πάντα συμβαίνει αυτό όταν το συναντώ, είναι οι μουσικές παρεμβάσεις στις περιγραφές της.
Κατερίνα Σαμψώνα