Στέλλα Κυπραίου, ένα μικρό αντίο

Written by Stamatis Parhas on . Posted in Αφιερώματα, Σύντομα νέα

Δευτέρα 02.10.2023, 18:00 – 19:30

Ένα μικρό αφιέρωμα – φόρος τιμής από το μεταδεύτερο σήμερα στην Στέλλα Κυπραίου, 02.10.2023, 18:00-19:30.

Η Στέλλα Κυπραίου, που έφυγε από κοντά μας, ήταν εξαιρετική κλασική κιθαρίστρια, με πάμπολλες δημόσιες εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, η μόνιμη – από όταν πρωτοσυνργάστηκε – συνεργάτις του Μάνου Χατζηδάκι.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Eλληνικό ωδείο Aθηνών ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και πήρε το δίπλωμα κιθάρας με Άριστα παμψηφεί και A΄ βραβείο.

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Eλλάδας και του εξωτερικού και έχει συνεργασθεί σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες με συνθέτες όπως: Μ. Θεοδωράκης, Γ. Mαρκόπουλος, Δ. Σαββόπουλος, Στ. Ξαρχάκος, Μ. Χριστοδουλίδης, Ελ. Καραΐνδρου, Χρ. Λεοντής, Ν. Kυπουργός, N. Mαμαγκάκης κ.α.

Με τον Νίκο Μαμαγκάκη συμμετέχει στην ηχογράφηση του δίσκου “Ερωτική μουσική για σόλο κιθάρα” (1981).

Tο 1979 γνωρίζεται με τον Mάνο Xατζιδάκι και γίνεται μόνιμη συνεργάτης του. Στη μνήμη του, το 2010 κυκλοφόρησε το cd: “Eρωτική πολυρυθμία”, 21 ορχηστρικά του Mάνου Xατζιδάκι, σε μεταγραφή δική της για σόλο κιθάρα και κιθάρα μαντολίνο.

Παράλληλα έχει ασχοληθεί με διασκευές, ενορχηστρώσεις και συνθέσεις τραγουδιών για μικρή και μεγάλη ορχήστρα και έχει γράψει 13 σπουδές για κλασσική κιθάρα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Σύνθεσις”.

Διετέλεσε καθηγήτρια κιθάρας για πολλά χρόνια και συγχρόνως υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του Mουσικού συνόλου “Mάνος Xατζιδάκις”.

Mε την δισκογραφική εταιρία του Μάνου Χατζιδάκι “Σείριος”, κυκλοφόρησε το 1988 τον δίσκο “Παράξενο φορτίο”, ένα κύκλο τραγουδιών σε σύνθεση και ενορχήστρωση δική της, όπου το ομώνυμο ορχηστρικό κομμάτι για τέσσερις κιθάρες που έπαιξε η ίδια αποτελούσε την εισαγωγή του.