Εφημερίδα Συντακτών 5/3/14

Written by metadeftero on . Posted in Ιστορία

Δεύτερο με εθελοντές μέσω διαδικτύου…

Ο σύγχρονος πολιτισμός, το ελληνικό τραγούδι, το θέατρο και η λογοτεχνία δεν έχουν, ως φαίνεται, θέση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Δεν θα υπάρχει δηλαδή ένα διάδοχο σχήμα του Δεύτερου Προγράμματος, το οποίο για πολλά χρόνια έπαιζε αυτόν τον ρόλο. Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ, Γιώργο Προκοπάκη, λίγες ημέρες πριν μέσα από συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». Ο πολιτισμός αφήνεται στα χέρια των ιδιωτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Γιώργος Μητρόπουλος, από τους παλαιότερους παραγωγούς του Δεύτερου Προγράμματος, δίνει μια καλή απάντηση για το τι σημαίνει αυτό: «Μπορούμε να φανταστούμε ένα τοπίο όπου για να αρθρώσει λόγο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης θα πρέπει να αρέσει είτε στην αγορά είτε στην όποια κυβέρνηση είτε στην όποια αντιπολίτευση;» Ωστόσο δεν αρκείται σε μια πεσιμιστική αντίδραση. Ο ίδιος έχει αναλάβει συντονιστής ενός προγράμματος που απασχολεί περίπου εκατό ανθρώπους, οι οποίοι επιχειρούν εδώ και καιρό να καλύψουν μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας.

«Ηταν σαφές από ένα σημείο και μετά -μας λέει ο Γ. Μητρόπουλος- ότι οι άνθρωποι της πολιτιστικής παραγωγής και διαμεσολάβησης έπρεπε μέσα σε ένα περιβάλλον αντίξοο να διεκδικήσουμε κάτι πέρα από τη θέση μας και τον μισθό μας, έπρεπε να διεκδικήσουμε την ίδια την εργασία μας, την οποία οι κυβερνώντες είναι σαφές ότι αντιλαμβάνονται ως περιττή σε αυτή τη Νέα Ελλάδα που κάνουν ότι χτίζουν. Από τον Οκτώβριο σχεδιάζαμε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον πολιτισμό, κάτι που καταφέραμε να βγάλουμε τελικά στον αέρα του διαδικτύου στις 16 Δεκεμβρίου. Εκτός από εμάς τους απολυμένους -παραγωγούς και τεχνικούς- στο πρόγραμμα συντρέχουν με ιδέες και με παρουσία απολυμένοι από άλλα μέσα, άνθρωποι της τέχνης, συλλογικότητες, διαχρονικές φωνές του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος και φυσικά νέοι άνθρωποι που αγαπούν το αντικείμενο. Είμαστε περίπου εκατό άνθρωποι που εργαζόμαστε εδώ και 3,5 μήνες εθελοντικά για να βγαίνει αυτό το πρόγραμμα που μεταξύ μας ονομάζουμε Μετα-Δεύτερο. Είναι αυτό το Δεύτερο που μαζί με τη χορωδία και τις ορχήστρες αποτελεί για τους κυβερνώντες μία από τις σπατάλες του αμαρτωλού παρελθόντος. Εμείς φυσικά το βλέπουμε αλλιώς». Ρωτήσαμε τον Γ. Μητρόπουλο για τους στόχους αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας και σίγουρα ιδιαίτερα επιτυχημένης ώς τώρα προσπάθειας.

«Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Και στον βαθμό που μας επιτρέπουν να μην εξαντλούμαστε αμυνόμενοι, επεξεργαζόμαστε και δοκιμάζουμε σε καθημερινή βάση ένα μοντέλο πραγματικής αυτοδιαχείρισης. Η έμπρακτη ανταπόκριση των ανθρώπων του χώρου αλλά και των ακροατών μάς επιβάλλει, θα λέγαμε, σε συνεργασία με τα μουσικά σύνολα να φτιάξουμε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, αφιλοκερδή αλλά βιώσιμη ραδιοφωνία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ο στόχος είναι ένας και πεντακάθαρος: η ελευθερία και η αυτονομία του πολιτισμού».

 

• Το Δεύτερο Πρόγραμμα εκπέμπει διαδικτυακά μέσω του ertopen.com, όπου μπορεί κανείς να βρει και το καθημερινό πρόγραμμα. Εχει ζωντανό πρόγραμμα είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο και απασχολεί περί τους εκατό εθελοντές (παραγωγούς, τεχνικούς και ομάδα υποστήριξης). Κομμάτια του αναμεταδίδονται και στα FM από σταθμούς στην περιφέρεια (της πρώην ΕΡΤ, αλλά και ιδιωτικούς). Η αναμετάδοση είναι ελεύθερη. Επικοινωνεί κάποιος μαζί τους στη διεύθυνση [email protected] και στη σελίδα Δεύτερο Πρόγραμμα στο facebook.

 

Γ.Παν.