Πασχαλινό πρόγραμμα του πειρατικού ραδιοσταθμού Απόλλων 111
Κυριακή του Πάσχα, 8/4 17:00-18:00
(Εκπομπή αρχείου. Μεταδόθηκε το 1980 την Κυριακή του Πάσχα στις 17:00 από το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι)
Πάνε ακριβώς 38 χρόνια. 1980. Ίντερνετ δεν υπάρχει, ούτε καν ιδιωτικές ραδιοφωνίες και τηλεοράσεις. Ο κόσμος βλέπει κι ακούει μόνο ΕΡΤ. Στα ερτζιανά κάποιοι παράνομοι «ραδιοπειρατές», που κυνηγάει να τους εντοπίσει η αστυνομία με ραδιογωνιόμετρα, να τους κλείσει, κι ίσως να τους συλλάβει κιόλας.
Μέσα σ’ όλα αυτά κι εμείς, οι θεότρελοι, το Τρίτο Πρόγραμμα του απίθανου αναρχικού Μάνου Χατζιδάκι.
Ανήμερα Πάσχα, 6 Απριλίου 1980, ώρα 5 το απόγευμα. Το ένθετο της Ραδιοτηλεόρασης δεν έγραφε παρά μόνο «Εορταστικό πρόγραμμα». Ούτε καν ο Χατζιδάκις ήξερε κάτι περισσότερο. Και ξαφνικά, έτσι απ’ το πουθενά, όλη η χώρα αρχίζει να ακούει το αδιανόητο: πανελλήνια, οι συχνότητες του Τρίτου έχουν καταληφθεί από κάποιους ουρανοκατέβατους παράνομους ραδιοερασιτέχνες, που έσβησαν το κρατικό πρόγραμμα και μετέδιδαν δικό τους, «Απόλλων 111», με τραγούδια, αφιερώσεις και διαγωνισμούς από νέα σούπερ μηχανήματα. Έπεσε πανικός, άρχισαν να ψάχνονται ο κόσμος, οι ραδιοερασιτέχνες, οι κρατικές υπηρεσίες…
Όλο αυτό ήταν μια απροειδοποίητη τρολιά από τη δαιμόνια γραφίδα του Γιώργου Μανιώτη: ένα κείμενο ραδιοφωνικό θεατρικό, ηχογραφημένο εννοείται, δήθεν εκπομπή ραδιοερασιτεχνών. Ως παρουσιαστές, η εκπληκτική αείμνηστη Λήδα Τασοπούλου και ένας ερασιτέχνης, φοιτητής τότε του Παντείου, ο Γιάννης Παλιβός. Στο καστ των «τηλεφωνικών παρεμβάσεων», όλοι όσοι είχαν κληθεί κι όσοι επίσης έτυχε να περνάνε από τον διάδρομο: η γλυκύτατη φίλη μας Ντόρα Σιμοπούλου, η Ζυράννα Ζατέλη, ο Μάνος Τσιλιμίδης, η αξέχαστη Σούλα Αλεξανδροπούλου, τόσοι και τόσοι και τόσοι…
Τη διανομή, διδασκαλία και ραδιοσκηνοθεσία είχε φέρει σε πέρας ιδανικά ο Γιώργος Παυριανός. Όσο για εμένα, είχα συνθέσει μέσα σ’ ένα βράδι, επάνω σε κάτι στίχους του Μανιώτη θεοπάλαβους, έντεκα τραγούδια σαν εκείνα που τότε κυκλοφορούσαν, προοιωνιζόμενα την επόμενη φάση του ελληνικού αγοραίου σουξέ, σκυλοέντεχνου κι έτσι. Ω, τι δυστυχία, πόσο μέσα είχαμε πέσει δυστυχώς!… Πίσω από τα μούφα ονόματα κρύβονταν οι φωνές αγαπημένων φίλων συνεργατών τραγουδιστών. Ήταν ο βασικός μου ερμηνευτής την εποχή εκείνη, ο μέγας Νίκος Δημητράτος, και μαζί η Ανθίππη Σκαρλάτου, η Ελένη Δήμου, η Χαρά Πομόνη, η Ελένη Μαντέλου, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, ακόμα κι εγώ…
Όταν μεταδιδόταν, ο Παυριανός κι εγώ είχαμε στηθεί στο τηλέφωνο που είχαμε δώσει, και απαντούσαμε. Το τι άκουσαν τα αυτιά μας και το τι είπαν τα στόματά μας δεν λέγεται. Μέχρι από την ΚΥΠ μας πήραν… Σήμερα το βρήκαμε μέσα στα αρχεία μας, και να το…
Δημήτρης Ε. Λέκκας
6/4/2018