Μετάξι της Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα Νεκταρίας

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Από τις Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ

Στο Μετάξι όλα ξεκινούν από την Κίο, στη Μικρά Ασία. Το μετάξι ήταν η κύρια οικονομία και τα κέρδη πολλά, το ίδιο και οι τεχνίτες. Ο Αρσένιος, ο κύριος ήρωας του βιβλίου γνώριζε καλά την τέχνη του μεταξιού και για αυτό φρόντισε ο παππούς του ο Πετρής. Τον έστειλε στην Προύσα, όπου εκεί ο δάσκαλος Τουρκομιαν τον δίδαξε νέες τεχνικές, τον εμπιστεύτηκε,τον έστειλε στη Γαλλία όπου εκεί καταφθάνει και ο καρδιακός του φίλος Σαράντης. Για τον Αρσένιο το προσωπικό του ταξίδι, αυτό του μεταξιού αρχίζει από τη Λιόν 

Πνεύμα ανήσυχο ο ήρωας του βιβλίου γίνεται ράφτης, ντύνοντας τις πιο γνωστές και πλούσιες κυρίες της Λιόν. Μετά όμως από πολλές ανατροπές, καταλήγει στην Αλεξάνδρεια, με μία γυναίκα και ένα παιδί που δεν ήταν δικό του, αλλά ήταν το παιδί της καρδιάς του.  Στη νέα του πατρίδα, γίνεται ο ράφτης της Αλεξάνδρειας. Μέχρι και τον Κωνσταντίνο Καβάφη ράβει, σε μία περίοδο μεγάλης ευημερίας για την περιοχή. Πολιτισμοί, θρησκείες, κοινωνικές τάξεις μπερδεύονται και συμβιώνουν αρμονικά στην πόλη εκείνη. Άνθρωποι που διεκδικούν αυτό που επιθυμούν, όχι βέβαια πάντα με τον σωστό τρόπο.

Το παρελθόν όμως καταδιώκει τους ήρωες του βιβλίου, ανοιχτοί λογαριασμοί, χαμένες πατρίδες. Τα ιστορικά γεγονότα, όπως η καταστροφή της Σμύρνης, οι πρόσφυγες τους αφυπνίζουν και η ζωή τους υποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.  Η τύχη, η φιλία, η επιτυχία, ο έρωτας καθορίζουν την πορεία των ηρώων. Ομολογώ ότι το βιβλίο της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου – Μακρυδήμα, με πήγε ολόκληρο ταξίδι. Όχι μόνο με την γραφή της , αλλά και με τις περιγραφές των τοπίων και των ιστορικών γεγονότων. Αυτό που μου έλειπε από το βιβλίο ήταν η πιο έντονη περιγραφή των ηρώων του βιβλίου. Οι εντάσεις των βασικών ηρώων του βιβλίου ήταν πιο ήπιες από αυτές των δεύτερων ρόλων . Παρόλα αυτά η γραφή της συγγραφέως δεν ήταν καθόλου κουραστική, παραθέτοντας την ιστορία μέσα σε ικανοποιητικά πλαίσια.

Κατερίνα Σαμψώνα

https://sokari-sokari.blogspot.com/2019/03/blog-post_15.html