Χριστόδουλος Χάλαρης

Written by Makis Gartzopoulos on . Posted in Σύντομα νέα

Παρασκευή 1/2 από τις 23:00 μέχρι τις 05:00

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι. Από τις αρχές της δεκαετίας του 70 κυκλοφόρησε 5 κύκλους τραγουδιών, συνεργαζόμενος κυρίως με την Δήμητρα Γαλάνη, τον Νίκο Ξυλούρη και τον Χρύσανθο. Σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη, Γιάννη Λογοθέτη και Νίκου Γκάτσου. Κατόπιν, μουσική για τον κινηματογράφο (Αγγελόπουλος, Παπατάκης, Θέος, Σταμπουλόπουλος) αλλά και Ερωτόκριτος και έρευνα στις παλιότερες ελληνικές μουσικές.

Ορχήστρα παλαιών παραδοσιακών και πρωτότυπων Οργάνων, Μουσείο Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων, ανακατασκευές οργάνων, εξαντλητική μελέτη σε παλιά μουσικά κείμενα και δισκογραφία. Περίπου 50 ηχογραφήσεις με αποκαταστημένη τη μουσική των συμποσίων, τη βυζαντινή κοσμική μουσική, ακριτικά και κλέφτικα τραγούδια, αρχαιοελληνική μουσική. Ένας απίστευτος όγκος δουλειάς που χρειάζεται απέραντος χρόνος για να εκτιμηθεί, αλλά και ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δεν έχει τη μυρωδιά του εργαστηρίου αλλά τη ζωντανή αύρα της καλοπαιγμένης μουσικής.

Τον αποχαιρετάμε ακούγοντας για 6 ώρες τη μουσική του. Μία ώρα με επιλογές από τους κύκλους τραγουδιών του, άλλη μία με τη μουσική που έγραψε για τον κινηματογράφο, τρίτη ώρα με την εργασία του στον Ερωτόκριτο, κατόπιν επί μία ώρα η προσέγγισή του στην αρχαία ελληνική μουσική, μια πέμπτη ώρα με αποσπάσματα από τις εκδόσεις βυζαντινής κοσμικής μουσικής που επιμελήθηκε και τέλος επί μία ώρα η δουλειά του στα κλέφτικα τραγούδια.

Ο Χάλαρης απαξιώθηκε πολύ στην Ελλάδα από την επίσημη και την ανεπίσημη κριτική. Οι κύκλοι τραγουδιών που έγραψε ήταν «ψυχεδελικοί», η προσέγγισή του στον Ερωτόκριτο «ακαδημαϊκή», τα σάουντρακ «δύσκολα», η αρχαία ελληνική μουσική «κακά τεκμηριωμένη», η κοσμική βυζαντινή μουσική «βαρετή». Θα έχετε 6 ώρες για να διαπιστώσετε ότι συνήθως συμβαίνει το αντίθετο και να βυθιστείτε στον γοητευτικό κόσμο ένος σπουδαίου μουσικού.