Τραγούδια για το Κομμένο

Written by metadeftero on . Posted in Εκτός έδρας

28/10 22:00

Günter ‘Baby’ Sommer

Παρουσίαση Γιώργος Χριστοδουλόπουλος

Τεχνική Επιμέλεια : Μάριος Δήμας, Ανδρέας Αναστασάκης

Μαζί με τους τέσσερις σπουδαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη, Σαβίνα Γιαννάτου και Σπήλιο Καστάνη, ο μουσικός από την Δρέσδη Günter Baby Sommer αποτίει φόρο τιμής στο ελληνικό χωριό Κομμένο, όπου το 1943 στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ σφάγιασαν άμαχο πληθυσμό.

Το Μεταδεύτερο βρέθηκε εκεί για να μεταδώσει τη συναυλία ζωντανά, σε παρουσίαση από τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο.

Δυστυχώς λόγω προβλήματος της σύνδεσης ίντερνετ στο χώρο του Ινστιτούτου Γκαίτε δεν ήτανδυνατόν τεχνικά να μεταδοθεί απευθείας η συναυλία. Η συναυλία όμως ηχογραφήθηκε και για να μεταδοθεί από το ΜεταΔεύτερο τις επόμενες μέρες.

Τα «τραγούδια για το Κομμένο» είναι επηρεασμένα από τη μουσική της Ελλάδας, παίρνουν ζωή μέσα από έγχορδα μουσικά όργανα όπως το γιαϊλί ταμπούρ, το ούτι του Ευγένιου Βούλγαρη, το μπάσο του Σπήλιου Καστάνη, το κλαρίνο του Φλώρου Φλωρίδη και συνδυάζονται αρμονικά με τη χαρακτηριστική φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου και τα κρουστά του Günter Baby Sommer.
Όταν ο Γερμανός ντράμερ προσεκλήθη στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Κομμένου στην Ήπειρο, πληροφορήθηκε τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στο χωριό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 16 Αυγούστου 1943, Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν 317 κατοίκους του Κομμένου. Ο μουσικός της γερμανικής τζαζ, που γεννήθηκε λίγες ημέρες αργότερα την ίδια χρονιά, αφιερώνει την συναυλία στα θύματα αυτής της θηριωδίας, μια και όπως λέει:

«Θέλω η μουσική μου να έχει σχέση με τον κόσμο. Πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο και θέλω να θέλω να συμβάλλω σ’ αυτό. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μουσικός. Αυτό που μπορώ να δώσω είναι η μουσική. Γι’ αυτό και αποφάσισα να συνθέσω ένα μουσικό έργο που φέρει το όνομα του χωριού, στη μνήμη των θυμάτων»

Günter „Baby“ Sommer, τύμπανα, κρουστά
Φλώρος Φλωρίδης, κλαρίνο
Ευγένιος Βούλγαρης, γιαϊλί ταμπούρ, ούτι
Σαβίνα Γιαννάτου, φωνή
Σπήλιος Καστάνης, κοντραμπάσο

Συναυλία
14/10/2014, 20:30
Goethe-Institut Athen
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: +30 3661000

Tags: , , , , , , ,