Τα Ριζά συστήνονται κι εμείς τα καλωσορίζουμε

Written by Maria Logiotatidou on . Posted in Σύντομα νέα

Τα Ριζά (Rizà) είναι η δημιουργική συνάντηση τριών μουσικών, με την οποία επιχειρούν μια διαφορετική ανάγνωση της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, με λιτή ενορχήστρωση και ακουστικό χαρακτήρα. Χωρίς απαραίτητα την πρόθεση για διασκευή ή τον πειραματισμό ως αυτοσκοπό, ακολουθούν περισσότερο την πεποίθηση ότι η έννοια της εξέλιξης ενυπάρχει στην ίδια την παράδοση.

Η φωνή του Θεμιστοκλή Καρποδίνη,γνωστού κυρίως από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους ως ηθοποιός και περφόρμερ στις παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη και των Bijoux de Kant, αλλά και από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με ρεμπέτικα «Κοντραμπατζήδες»∙ το πιάνο του Κωστή Ζουλιάτη akaCostinho,με προϋπηρεσία σε σχήματα όπως οι Night On Earth και οι Ρεμπετέητορς, με συνεργασίες (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Κώτη κ.ά.) αλλά και σόλο παρουσία στον αυτοσχεδιασμό και την σύνθεση για το θέατρο∙ και το κοντραμπάσο του Πέτρου Λαμπρίδη,με συνεχή δισκογραφική και επι σκηνής πράξη σε πολλά και διαφορετικής φύσεως σχήματα (Ματ σε 2 Υφέσεις, Night On Earth, Johnie Thin Trio, Σοφία Σαρρή, Αθηναϊκή Μαντολινάτα κ.ά.) συναντιούνται και διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο ήχο Ριζά.

Το τραγούδι Ανάθεμα τον αίτιο με το οποίο συστήνονται, είναι ένα γνωστό παραδοσιακό από την Αγιάσο της Λέσβου. Πέρα από τους τρεις μουσικούς, στο κομμάτι παίζει τύμπανα ο Κώστας Χρυσόγελος aka DigitalAlkemist(Thee Holy Strangers, Night On Earth, Nightstalker κ.α.), ο οποίος έχει αναλάβει επίσης τη μίξη ολόκληρου του δίσκου. Στη μελωδία έχουν ενσωματωθεί αποσπάσματα από μαρτυρίες μεταναστών στο Ellis Island. Από τις εικόνες των τελευταίων, καθώς και από εκείνες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, είναι εμπνευσμένο το βίντεο που συνοδεύει το κομμάτι, το οποίο δημιούργησε ο Κωστής Ζουλιάτης.

Το κομμάτι βρίσκεται στο επίσημο κανάλι του σχήματος στο YouTube:

Η ομότιτλη δισκογραφική δουλειά (Τα Ριζά), που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 σε βινύλιο και CD, περιλαμβάνει εννιά παραδοσιακά τραγούδια – προερχόμενα κυρίως από νησιά της Ελλάδας. Την παραγωγή έχει αναλάβει το ίδιο το σχήμα, σε επιμέλεια της Βασιλικής Μπόγδανου. Η κυκλοφορία θα γίνει από το label – με το όνομα από – το οποίο δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, αλλά και για αντίστοιχες δημιουργικές προτάσεις στο μέλλον.

Ένα σύντομο δείγμα της κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από δύο τραγούδια:

Συντελεστές:

Θεμιστοκλής Καρποδίνης, φωνή

Κωστής Ζουλιάτης (aka costinho), πιάνο, ηχητική σκηνοθεσία

Πέτρος Λαμπρίδης, κοντραμπάσο

Βασιλική Μπόγδανου, επιμέλεια παραγωγής, επικοινωνία

[email protected]

Κώστας Χρυσόγελος (aka Digital Alkemist), μίξη, τύμπανα, κρουστά

Γιάννης Χριστοδουλάτος (Sweetspot Productions), mastering

Συμεών Νικολαΐδης (Shakti Sound Studio), ηχογράφηση

www.ta-riza.com | https://soundcloud.com/ta-riza | www.facebook.com/tariza.band