Πίσω από το παιχνίδι, Jeanne Marie Laskas

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Πίσω από το παιχνίδι
Jeanne Marie Laskas
Εκδόσεις Ροπή
Ομολογώ ότι ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο αυτό με δυσπιστία καθώς δεν ανήκει στο είδος που συνήθως επιλέγω αλλά διαψεύσθηκα, ευτυχώς.

Η συγγραφέας – δημοσιογράφος Jeanne Marie Laskas κατορθώνει να σε απορροφήσει διατυπώνοντας άρτια τον χαρακτήρα του βιβλίου και ταυτόχρονα παραθέτει το πρόβλημα της μετανάστευσης , της αποδοχής και της προσπάθειας έως ότου φτάσει ο ήρωας στον στόχο του, αλλά και με τις περιγραφές της που αποτελούν το δυνατό στοιχείο του βιβλίου.

Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε και η ταινία «CONCUSSION».

Ένας νεαρός γιατρός μεταναστεύει από τη σπαρασσόμενη Νιγηρία στις ΗΠΑ, τον Παράδεισό του. Δεν μοιάζει με όλους τους άλλους, δεν ταιριάζει στο περιβάλλον του, παραείναι αφοσιωμένος στη δουλειά του. Στην Αμερική, συνεχίζει τις σπουδές του, γίνεται νευροχειρουργός, εξειδικεύεται στην ιατροδικαστική και κάνει τη μία νεκροψία μετά την άλλη. Το χρώμα του, αλλά κυρίως η παράξενη προφορά του και η τάση του για μοναξιά και αποξένωση, δεν θα του επιτρέψουν να ενταχθεί πλήρως στην κοινότητα των συναδέλφων του, ακόμη και όταν κάνει κάτι συναρπαστικό: ακόμη και όταν, σε μία νεκροτομή ρουτίνας, ανακαλύπτει κάτι παράξενο στον εγκέφαλο του λαϊκού ήρωα που βρίσκεται μπροστά του, ξαπλωμένος στο παγωμένο κρεβάτι του νεκροτομείου — ίσως του μεγαλύτερου παίκτη του φούτμπολ που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα. Κάτι πολύ παράξενο… κάτι που δεν είχε καταγραφεί ποτέ μέχρι τότε. Δεν κάνει λάθος, όσο κι αν δεν τον πιστεύει κανείς. Πρόκειται για μία νέα ασθένεια, μια ασθένεια που προσβάλλει επαγγελματίες παίκτες του φούτμπολ, τρελαίνοντάς τους. Θα την ονομάσει Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια. Και θα ζει από εκείνη την ημέρα, απομονωμένος και κυνηγημένος σχεδόν από τους πάντες, στη σκιά της — ενώ γύρω του, χάρη στην ανακάλυψή του, αλλάζουν τα πάντα. Μια απίστευτη και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία για την ιατρική, τον επαγγελματικό αθλητισμό, τον ρατσισμό και την αφοσίωση στο καθήκον.

 
(από το οπισθόφυλλο)
Κατερίνα Σαμψώνα