To UrbanDig Project εξερευνά την τηλεδιάσκεψη ως μέσο διαδραστικής αφήγησης

Written by Maria Logiotatidou on . Posted in Σύντομα νέα

Στις 29-31 Μαΐου, το UrbanDig Project (www.urbandigproject.org) συντόνισε ένα διαδικτυακό τριήμερο εργαστήριο συν-σχεδιασμού παραστάσεων αφήγησης μέσω τηλεδιάσκεψης με ελεύθερη είσοδο.

Πώς μπορεί η τέχνη της αφήγησης να εκμεταλλευτεί τη διάδραση, την αυτο-σκηνοθεσία και τους ποικίλους βαθμούς ιδιωτικότητας που η τηλε-διάσκεψη παρέχει σε μια παράσταση; Υπάρχει κάτι στη τηλε-συνδιάσκεψη που να εμπνέει τους καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών; Με την φυσική παρουσία να απουσιάζει, τι νέες δυνατότητες “συνάντησης” με το κοινό υπάρχουν στην τηλεδιάσκεψη;   

Προσκλήθηκαν στο εργαστήριο αφηγητές και live-artists για να διερευνήσουν πώς η παραστατική τέχνη μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τηλε-διάσκεψης και τη διάδραση στο διαδίκτυο. Η πρόσκληση είχε ιδιαίτερη απήχηση: 22  οι συμμετέχοντες  από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας καθώς και 1 από Αυστραλία, συναντήθηκαν , συνδημιούργησαν και συνεργάστηκαν για 3 μέρες κι έτσι σχηματίστηκαν τέσσερις ομάδες που κατέληξαν η καθεμία σε μία ιδέα. Ήδη κάποιοι από τους συμμετέχοντες εξελίσσουν τις ιδέες αυτές προς ένα παραστατικό αποτέλεσμα, με συμβολική στήριξη παραγωγής από το UrbanDig Project. 

Συντονίζοντας το εργαστήριο, διευκολύνεται μια ομαδική διαδικασία έρευνας σε ένα πεδίο που απασχολεί την Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project καλλιτεχνικά από την έναρξη του lock-down. Έχοντας ήδη δουλέψει στη σχέση χορού και διαδικτύου, τώρα έρχεται ο λόγος στο προσκήνιο.  Μέσα από τον συντονισμό και την οργάνωση της δράσης διαπιστώθηκε η διάθεση των καλλιτεχνών για έρευνα και πειραματισμό πάνω στο κομμάτι της παραστατικής τέχνης και αφήγησης μέσω της τηλε-διάσκεψης, τη μορφή αυτή επικοινωνίας που τόσο μας απασχόλησε το τελευταίο τρίμηνο, όταν ξαφνικά οι δια ζώσης συναντήσεις μας διακόπηκαν κάπως αιφνίδια.

Οι συντονιστές του εργαστηρίου – Ειρήνη Αλεξίου , Οδυσσέας Βελέντζας και Γιώργος Σαχίνης- λένε για το συνολικό αυτό εγχείρημα : ‘’Το Μάιο που μας πέρασε, αναζητώντας νέες κατευθύνσεις ζωντανής παράστασης εν μέσω πανδημίας, ανεβάσαμε την “Ευρυδίκη”, ένα χορευτικό live-art ειδικά για ατομική τηλεδιάσκεψη και οργανώσαμε ένα τριήμερο e- εργαστήριο συν-σχεδιασμού αφηγήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. (…)Νιώθουμε γεμάτοι από αυτά που ανταλλάξαμε με τους καλλιτέχνες για τα εμπόδια και τις δυνατότητες που φέρνει το μέσο στην ζωντανή παραστατική τέχνη.  Νιώθουμε ,επισης ,εντυπωσιασμένοι και από τις πρώτες δοκιμές που σχεδιάστηκαν συλλογικά.  Η διάθεση από όλους τους καλλιτέχνες ανεξαρτήτου ηλικίας, εμπειριών  και εξοικείωσης για συλλογική έρευνα και για πρακτική δοκιμή,  μας αναζωογόνησε για να συνεχίσουμε να διερευνούμε το ερώτημα και με επόμενες δράσεις.Ανυπομονούμε να δούμε αν κάποιες από αυτές τις ιδέες του εργαστηρίου ωριμάσουν περαιτέρω και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε έστω και συμβολικά να στηρίξουμε οικονομικά  τους καλλιτέχνες σε αυτό, .  Έχουμε εξασφαλίσει για τους καλλιτέχνες που θα τις συνεχίσουν μια συμβολική στήριξη παραγωγής.  Η στήριξη αυτή ήρθε από το διαμέσου του FEST Νetwork  και του προγράμματος  Creative Europe της EE όπως μας ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν την υλοποίηση του εργαστηρίου.’’

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συντονισμός εργαστηρίου

Ειρήνη Αλεξίου:  Είναι συν-ιδρύτρια της Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, χορογράφος, χορεύτρια, live-artist, yoga instructor και απόφοιτη θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ. Το βραβευμένο live-art “Ευρυδίκη” που συν-δημιούργησε με την Katerina Kokkinos Kennedy προσφέρθηκε δωρεάν από το lock-down και μέχρι τέλος Μαΐου σε μια εκδοχή για τηλεδιάσκεψη.

Οδυσσέας Βελέντζας BEcon, MSc in Organizational Behavior: Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής ηγεσίας και facilitator. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεθοδολογίες που εφαρμόζει είναι: Open Space Technology, Appreciative Inquiry, Circle Practice, Collective Mind Map κ.α.

Γιώργος Σαχίνης:  Είναι συν-ιδρυτής της Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, σκηνοθέτης και πολιτικός μηχανικός. Συμμετέχει ενεργά στον συντονισμό των περισσοτέρων από τις συμμετοχικές διαδικασίες έρευνας και υλοποίησης καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων σε γειτονιές (Νέος Κόσμος, Ομόνοια, Στρέφη, Κυψέλη, Δελφοί, Κόρινθος, Αδριάνειο, κ.α.) της ομάδας.

Οργάνωση Παραγωγής – Επικοινωνία Εργαστηρίου

Μαρία Λογιωτατίδου- Ματίνα Μάγκου- Ναντια Σιώκου

Δημιουργια και διαχείριση πλατφόρμας Digital Live Art- UrbanDig Project:

Μαρία Λογιωτατίδου

Γραφικά – Οπτικό Υλικό :

Nάντια Σιώκου

————–

email:   [email protected]

FB :      https://www.facebook.com/Digital-Live-Art-UrbanDig-Project-103247121366072/

Το εργαστήριο  επιλέχθηκε να στηριχθεί από το Federation for European Storyteling (https://fest-network.eu/) και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe.