Το Σχέδιο. Κατερίνα Μαλακατέ

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Το Σχέδιο
Κατερίνα Μαλακατέ
Εκδόσεις Μελάνι

Το 2011 μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, τα πάντα ανατρέπονται. Μέσα σε πέντε μέρες η χώρα αλλάζει, οι φασίστες αναλαμβάνουν την εξουσία και η εκκαθάριση αρχίζει.

Η περιφέρεια απομονώνεται, το ρεύμα κόβεται, το ίδιο και το νερό και όσοι δεν προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ζουν στην εξαθλίωση. Όσοι συντάσσονται με τη νέα τάξη πραγμάτων, δουλεύουν για την «ανάπτυξη της χώρας» με αμοιβή την τροφή, το ρεύμα και  το νερό. Μέσα σε αυτή την αναταραχή παρακολουθούμε την ιστορία μιας οικογένειας διασκορπισμένης, στην Αθήνα, σε ένα ορεινό χωριό και τη Γαλλία.

Η επιβίωση, οι ανθρώπινες σχέσεις που διαφοροποιούνται μπροστά στην ανάγκη για τα πράγματα που ήταν δεδομένα την εποχή της  ‘’ευημερίας’’, διατυπώνονται στις σελίδες του Σχεδίου.  Ομολογώ  όχι με την γλαφυρότητα της περιγραφής που θα ταίριαζε σε ένα τέτοιο θέμα.

Στην αρχή γίνεται προσπάθεια να μας παρουσιαστούν οι  ήρωες του βιβλίου με βιασύνη, οι εναλλαγές των συναισθημάτων , των καταστάσεων  και των σκέψεών τους γίνονται απότομα, συμπυκνωμένα, σαν να βιάζεται να φτάσει στην ουσία του θέματος με το οποίο ασχολείται. Από τη μέση του βιβλίου και μετά η μεταπήδηση γίνεται ομαλά και η γραφή της γίνεται πιο αρμονική, παρακολουθούμε  τις αντιδράσεις των ηρώων της, τις σκέψεις τους και τις μεγάλες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν. Δυστυχώς η πολιτική ματιά όπως τη γνωρίζουμε απουσιάζει από αυτό το βιβλίο, δεν γίνεται αναφορά σε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το «πολιτικό θρίλερ»

Η ιδέα του βιβλίου έχει έντονο ενδιαφέρον για αυτό και σε ‘’κρατάει’’ στο να το διαβάσεις μέχρι το τέλος.  Ένα τέλος όμως που είναι η πιο σοβαρή μου ένσταση στο βιβλίο αυτό. Αν πρόκειται να ακολουθήσει και η συνέχεια της ιστορίας το τέλος είναι ιδανικό, στη κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο χρονικό σημείο, αν όμως δεν ακολουθήσει το Σχέδιο Νο 2, το τέλος ήταν απότομο αφήνοντας  ουσιαστικά στη μέση την ιστορία του βιβλίου.

Η Κατερίνα Μαλακατέ διαθέτει δημιουργική φαντασία και αυτό είναι ολοφάνερο και στα δύο βιβλία που έχει εκδώσει, της αρέσει η ταχύτητα στα βιβλία (και αυτό φαίνεται και στα δύο της βιβλία) και γράφει με ενθουσιασμό.

Το Σχέδιο είναι καλύτερο από το Κανέις δε θέλει να πεθάνει και αυτό μας προετοιμάζει θετικά για την συνέχεια της στην συγγραφή .

 

Κατερίνα Σαμψώνα

http://sokari-sokari.blogspot.gr/2016/12/blog-post_28.html