Το Ολόγραμμα προτείνει βιβλία…

Written by metadeftero on . Posted in Ολόγραμμα, Σύντομα νέα

Παρασκευή 29/12 17:00-18:00 με τον Βασίλη Κομύτη

Σε τεντωμένη χορδή Ο Πυθαγόρας και οι απαρχές της μουσικής
Στέφανος Δορμπαράκης εκδ. Εν ΠλωΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣΙΚΗ
Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία; 
Άννα Μερτζάνη   εκδ. Απόπειρα
Η μουσική ως πράξη φυσιολογική 
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης εκδ. Γαβριηλίδης

Σε τεντωμένη χορδή Ο Πυθαγόρας και οι απαρχές της μουσικής
Στέφανος Δορμπαράκης εκδ. Εν ΠλωΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣΙΚΗ
Πάνω σε μια τεντωμένη χορδή εξηγούνται φαινόμενα που συμβαίνουν καθημερινά στον κόσμο, δίνονται εξηγήσεις εκεί που υπήρχαν τόσα ανεξήγητα…” Ο αρχαίος φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής, ο Πυθαγόρας ο Σάμιος είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτού του βιβλίου. Σε αυτόν αποδίδονται οι βασικές ιδέες των λέξεων “θεωρία” και “κόσμος”. Σε αυτόν οφείλουμε τις απαρχές της ελληνικής και ευρωπαϊκής μουσικής… Ένα βιβλίο για τη ζωή του Πυθαγόρα του Σάμιου. Μια ζωή σαν παραμύθι…
 
Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία; 
Άννα Μερτζάνη   εκδ. Απόπειρα
Οχτώ παιδιά, ένας διαγωνισμός, ένα βιβλίο. Σε έναν ονειρικό τόπο έξω από την κατασκήνωση, τα παιδιά καταγράφουν την ιστορία τους, τις περιπέτειές τους και τα απρόσμενα γεγονότα που τα οδήγησαν σε μια σημαντική προσωπική ανακάλυψη: Τα Δικαιώματά τους!
 
Η μουσική ως πράξη φυσιολογική 
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης εκδ. Γαβριηλίδης
 
Η μουσική, θα έλεγε κανείς, είναι μια πράξη… φυσιολογική. Όπως η αναπνοή ή η γλώσσα. Με λίγη ποιητική υπερβολή, θα λέγαμε πως η μουσική είναι, ακόμη ακόμη, ένα ένστικτο, το οποίο “βαραίνει” το κοινωνικό σύνολο με το χρέος της παιδείας του. Τούτο το πόνημα είναι καρπός μιας πολυετούς έρευνας που στόχος της ήταν μια πρώτη ιστορική σκιαγράφηση ενός θεσμού που, αν και μετράει πλέον αρκετά χρόνια ύπαρξης, παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό: πρόκειται για τον θεσμό του Μουσικού Σχολείου. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου όμως ο αναγνώστης δεν θα συναντήσει έναν σωρό τυπικών και ενδεχομένως πληκτικών πληροφοριών. Επαγγελματίες μουσικοί, φιγούρες στενά συνδεδεμένες με το Μουσικό Σχολείο, έχοντας υπάρξει μαθητές του, καθηγητές του ή και τα δύο, καταθέτουν σε ανθρώπινο τόνο τις μαρτυρίες τους, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μπει σαυτόν τον άγνωρο ακόμη κόσμο όπου η μουσική είναι, πράγματι, μια πράξη φυσιολογική, όχι ένα προνόμιο, ένα προϊόν της τύχης, ένα ταμπού, και όπου η ιδέα μιας μουσικής τέχνης ριζωμένης σε κάθε σπίτι δεν είναι πια ελπίδα, αλλά σκοπός μιας ζωής.