Το Δύο Λεπτά Βιβλίο προτείνει βιβλία για το καλοκαίρι (Μέρος Τέταρτο)

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο

ΔΕΚΑΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Saunders George

Δεκάτη Δεκεμβρίου

Εκδόσεις: Ίκαρος

Ο ρεαλισμός της σκληρής καθημερινότητας ανταλλάσσει χειραψίες με τη δυστοπική επιστημονική φαντασία, αλλά πάντα μες στο σκοτάδι λάμπει ένα μικρό φως, ένα κερί. Στις χαραμάδες εναποθέτει την τσαλακωμένη αισιοδοξία του ο Saunders, στα χορταριασμένα χάσματα, στα μεσοδιαστήματα όπου μπορεί να λάμψει η λεπίδα της ελπίδας.

Τα διηγήματα στη Δεκάτη Δεκεμβρίου είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες σε αλουμίνιο, είναι μονοφωνικά ηχογραφήματα που δεν θέλουν τόσο να προειδοποιήσουν όσο να υπαινιχθούν ότι μείζον παραμένει η αγάπη, ότι δεν είναι ντεμοντέ και αναχρονιστική η τρυφερότητα. Μέσα στο σκότος υπάρχουν χαραμάδες φωτός, ένα μικρό κεράκι δωρίζει θάλπος, μια φράση κι ένα χαμόγελο μπορούν να αντιστρέψουν τα πράγματα.

 

Little Scarlet

Little Scarlet

Γουόλτερ Μόσλυ

Εκδόσεις: Πόλις

1965. Στο γκέτο του Γουότς, στο Λος Άντζελες, ξεσπούν βίαιες φυλετικές ταραχές. Ένας λευκός άντρας κατορθώνει να ξεφύγει από το πλήθος που απειλεί να τον λιντσάρει και, με τη βοήθεια μιας όμορφης μαύρης κοκκινομάλλας, που είναι γνωστή ως Λιτλ Σκάρλετ, κρύβεται στο διαμέρισμά της. Μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να το σκάει από το σπίτι, λίγο πριν η Λιτλ Σκάρλετ βρεθεί άγρια δολοφονημένη. Ο λευκός άντρας είναι ο κύριος ύποπτος και ο φόνος απειλεί να αναζωπυρώσει τη φωτιά της βίας. Η αστυνομία χτυπά την πόρτα του μαύρου ντετέκτιβ Ίζυ Ρόουλινς. Ο Ίζυ, ως συνήθως, περιμένει τα χειρότερα, αλλά έκπληκτος αντιλαμβάνεται ότι η αστυνομία ζητά τη βοήθειά του. Μόνον αυτός, ακριβώς επειδή είναι μαύρος, μπορεί να κινηθεί μέσα στο γκέτο και να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Μόνον αυτός μπορεί να σταματήσει την έκρηξη της οργής που απειλεί να ξεσπάσει και πάλι. Στο αριστουργηματικό αυτό νουάρ, το πιο άμεσα πολιτικό από τα μυθιστορήματά του, ο Μόσλυ ανασυνθέτει με συναρπαστικό τρόπο την Αμερική της εποχής των φυλετικών διακρίσεων.

 

Τα κοσμοκωμικά

 

Τα κοσμοκωμικά

Ίταλο Καλβίνο

Εκδόσεις Καστανιώτη

Η συλλογή διηγημάτων Τα κοσμοκωμικά θεωρείται το πιο πειραματικό βιβλίο της συγγραφικής καριέρας του Ίταλό Καλβίνο. Με κεντρικό ήρωα και οδηγό τοναινιγματικό Κφβφκ, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον χρόνο και στο σύμπαν και μαθαίνει για τις κοσμογονικές του μεταβολές, μέσα από την αστείρευτη, ευφάνταστη πένα του Καλβίνο, που καταφέρνει να παντρέψει αριστοτεχνικά το ιδιαίτερο λογοτεχνικό του ύφος με την «επιστημονική φαντασία», υπό το πρίσμα της κωμωδίας. Η δημιουργία των γαλαξιών, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, η διαμόρφωση του ηλιακού μας συστήματος, οι γεωλογικοί κατακλυσμοί και οι διάφορες κοσμογονικές θεωρίες βρίσκουν στο πρόσωπο του Κφβφκ έναν αυτόπτη μάρτυρα, έτοιμο κάθε φορά να διηγηθεί, μέσα από μνήμες παιδικές, ιστορίες πάντα ενδιαφέρουσες και σαγηνευτικές.