Το Ίδρυμα, Mats Strandberg

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Το Ίδρυμα
Mats Strandberg
Μετάφραση: Μαθόπουλος Γεώργιος

Το Ίδρυμα, το τελευταίο βιβλίο του Mats Strandberg, ξεκινάει με τον ήρωά του Γιούελ, να επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι για να φροντίσει την μητέρα του, Μόνικα, που πάσχει από άνοια. Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να την φροντίσει, αποφασίζει να την βάλει σε ένα Ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων.

Εκεί συναντά μία φίλη του από τα παλιά την Νίνα, την οποία είχε να δει αλλά και να της μιλήσει από τότε που ήταν έφηβοι. Τότε ο χωρισμός τους ήταν οδυνηρός…

Η μητέρα του, μπαίνοντας στο ίδρυμα, αντί να γίνεται καλύτερα, επιβαρύνεται, έχοντας βίαια και ανεξήγητα ξεσπάσματα, γνωρίζοντας πράγματα που κανονικά δεν θα έπρεπε. Ο Γιούελ και η Μόνικα είναι οι μόνοι που μπορούν να την βοηθήσουν με το παρελθόν να να δηλώνει παρών και το υπερφυσικό να είναι διάχυτο σε όλο το βιβλίο.


Ο τρόμος και το μυστήριο είναι ευδιάκριτα στο βιβλίο αυτό, με τον συγγραφέα να κατορθώνει να το μεταλαμπαδεύσει στον αναγνώστη.
Επίσης, αυτό με το οποίο ασχολείται ο συγγραφέας, είναι η κοινωνική προέκταση σε ότι έχει να κάνει με τα ιδρύματα, με τους ανθρώπους που παίρνουν την απόφαση να βάλουν τους δικούς τους ανθρώπους εκεί, αλλά και το πως οι εργαζόμενοι σε αυτά, διαχειρίζονται στο όλο θέμα.

Συνιστάται, για τους λάτρεις του τρόμου και του υπερφυσικού.

Κατερίνα Σαμψώνα

https://sokari-sokari.blogspot.com/2020/06/mats-strandberg.html