Πρίζες στις ρίζες

Written by thodoris on . Posted in Μπρίζες στις ρίζες!, Σύντομα νέα

Τετάρτη 4.12.2019 από τις 19.00,
o Θόδωρος Εξηντάρης συνομιλεί με τον Βασίλη Τζαβάρα

“Με αφετηρία το βιβλίο του Ηλία Πούλου “Τασκένδη / Εξόριστες μνήμες” – βασισμένο σε συνεντεύξεις μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού που μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 1949, μετά το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν – καθώς και το διήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη “Πόλεμος Τοπίων”, η γαλλίδα σκηνοθέτις Irene Bonnaud δημιούργησε μια μουσικοθεατρική παράσταση ανάμεσα στην προφορική ποίηση, τη συναυλία και το θέατρο-ντοκουμέντο”.

Την Πέμπτη 5.12.2019 γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου-cd “Πόλεμος τοπίων”, σε μουσική Μιχάλη Καταχανά, Βασίλη Τζαβάρα και Φωτεινής Μπάνου, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. “Επί σκηνής, οι τρεις εκτελεστές διασχίζουν ένα χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, συναντώντας τα φαντάσματα και τις μουσικές της εποχής του Εμφυλίου, μελωδίες ηπειρώτικες, ρεμπέτικες, ρώσικες. Αυτοσχεδιάζοντας, επιστρέφουν πάντα στον εαυτό τους, στους ήχους και στην πραγματικότητα του παρόντος”.

Με αφορμή την παρουσίαση, θα αναφερθούμε με τον Βασίλη Τζαβάρα στις πολλές και εξαιρετικές συνεργασίες των προηγούμενων ετών που οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν, αλλά και σε αυτές που έρχονται πολύ σύντομα.