Περιμένουμε από τη νέα ΕΡΤ να μας καταστήσει περιττούς!

Written by metadeftero on . Posted in Ιστορία

Συνέντευξη του Γιώργου Μητρόπουλου στην Πόλυ Κρημνιώτη, Παρασκευή 29/5/2015

πηγή: avgi.gr

“Το όπλο μας είναι ο πολιτισμός. Το μότο μας είναι ‘απέναντι στην ιδωτικοποίηση του πολιτισμού και τη νέα οικονομία της κοινωνικής αμνησίας'” λέει ο Γιώργος Μητρόπουλος, εξηγώντας τη φυσιογνωμία και τη γραμμή πλεύσης του αυτοδιαχειριστικού πολιτιστικού ραδιοφώνου “Metadeftero”.

Γνώριμες φωνές από το πάλαι ποτέ Δεύτερο Πρόγραμμα, αλλά και μουσικοί παραγωγοί και τεχνικοί από άλλα ραδιόφωνα που η αποσάθρωση των εργασιακών συνθηκών άφησε άστεγους, καλλιτέχνες και ποιητές συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία του διαδικτυακού αυτού ραδιοφώνου, το οποίο μετά το μαύρο της ΕΡΤ επιχείρησε να συνθέσει ένα άλλο μοντέλο πολιτιστικού ραδιοφώνου.

Από τους πρωτεργάτες του, ο Γιώργος Μητρόπουλος μας μιλά για την πορεία, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και τις επιδιώξεις του εγχειρήματος διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το “Metadeftero” δεν διεκδικεί τίποτα από την ΕΡΤ, τουναντίον “περιμένουμε από τη νέα ΕΡΤ, και κυρίως από το πολιτιστικό ραδιόφωνό της είναι ένα ανοιχτό, ανεξάρτητο, πολυφωνικό, ευάερο και ευήλιο ραδιόφωνο, με το ρίσκο να καταστεί η προσπάθειά μας περιττή”.
Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη

* Τι επιχειρεί να διατυπώσει το “μεταδεύτερο” στα περίπου δύο χρόνια λειτουργίας του;

Πριν απαντήσω σε αυτό, αξίζει για την οικονομία της συζήτησης να ανατρέξω στις απαρχές αυτού του ραδιοφώνου που εκπέμπει ενάμιση χρόνο τώρα 24ωρο πρόγραμμα. Πρόκειται για το ίδιο Δεύτερο Πρόγραμμα που ξεκίνησε -μετά από επεισοδιακές συνελεύσεις και την απρόθυμη συγκατάθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ- από τις εγκαταστάσεις του ertopen στις 16 Δεκεμβρίου του 2013. Στήθηκε από είκοσι περίπου απολυμένους μουσικούς παραγωγούς και τεχνικούς της ΕΡΤ και περί τους 80 αλληλέγγυους που προσέτρεξαν στο κάλεσμά μας.

Το όνομα Μεταδεύτερο το έδωσε ο Κώστας Τριπολίτης σε μια από τις πρώτες συγκεντρώσεις που έγιναν για να σχεδιαστεί το πρόγραμμα, μιας και το όνομα Δεύτερο ήταν πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τη ΔΤ/ΝΕΡΙΤ οποιαδήποτε στιγμή. Από το ξεκίνημα είναι αλήθεια πως χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο ονόματα. Πολύ γρήγορα και εξ αιτίας της απήχησης που είχε το εκπεμπόμενο πρόγραμμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ και ένα σαθρό διευθυντικό κατεστημένο αποφάσισαν να το ποδηγετήσουν και να το αλλοιώσουν.

Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη και δηλώσαμε πως το Μεταδεύτερο ή θα είναι εξωστρεφές και ελεύθερο ή δεν θα υπάρξει. Αναγκαστήκαμε σε φυγή και από τις 18 Μαρτίου του 2014 εκπέμψαμε για δύο μήνες από τις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Pressproject. Στo μεταξύ μας παραχωρήθηκε χωρίς καμία επιβάρυνση από την οικογένεια Μπουρζίκου το πατάρι του ιστορικού δισκάδικου Music Corner, όπου με τα ελάχιστα αναπτύξαμε τη δική μας υλικοτεχνική υποδομή και συνεχίσαμε χωρίς την παραμικρή διακοπή τις εκπομπές μας από τις 16 Ιουνίου του 2014.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τους εκατό εθελοντές παρέμειναν στο ertopen 7-8 απολυμένοι και ένας ή δύο αλληλέγγυοι. Όπως αντιλαμβάνεστε στις 18 Μαρτίου του 2014 εισπράξαμε το δεύτερο (αυτή τη φορά εσωτερικό) μαύρο, που συνοδεύτηκε από τόνους λάσπης και συκοφαντίας. Αυτό που συνομολογήσαμε στην κυρίαρχη συνέλευσή μας για το Μεταδεύτερο ήταν πως θα υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα εμφορείται από το πνεύμα της σχολής του δημόσιου πολιτιστικού ραδιοφώνου, και σίγουρα το πνεύμα εκείνο που ήταν κυρίαρχο μέχρι το άνοιγμα της αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

 

* Ποια ανάγκη επιχειρεί να καλύψει στον χώρο των ερτζιανών και μάλιστα σε μια εποχή βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, σε μια περίοδο πλήρους εργασιακής απορρύθμισης;

Ήρθε να καλύψει την ανάγκη ανάταξης της φιλοσοφίας του πολιτιστικού ραδιοφώνου, που τα τελευταία πολλά χρόνια είχε αλλοιωθεί βάναυσα από τις εγκάθετες διοικήσεις και τις αυλές τους, από τα απόνερα της αγοράς δηλαδή. Μιας αγοράς που συν τω χρόνω παραγκοποιήθηκε και κατήντησε ανυπόληπτη, με 4-5 φωνές πίσω από το μικρόφωνο στην καλύτερη περίπτωση, και κυρίως με την κυριαρχία της λίστας.
* Πώς λειτουργεί το Μεταδεύτερο, ποιοι είναι οι άνθρωποί του, ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει;

Το Μεταδεύτερο είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έναν διαχειριστή, έναν συντονιστή, ομάδα προγράμματος και ad hoc ομάδες δράσης που εκλέγονται από τη συνέλευση που συνέρχεται την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Οι άνθρωποί του είναι απολυμένοι της ΕΡΤ, διαχρονικές φωνές της ΕΡΑ, απολυμένοι άλλων μέσων – Planet, 902, “Ελευθεροτυπία” κ.λπ., – και ένας ικανός αριθμός νέων που μας διδάσκουν διδασκόμενοι. Εργαζόμαστε όλοι αμισθί αλλά προσπαθούμε και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δημιουργίας χρηματικών ροών ώστε, με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια, να αρχίσουν να αμείβονται για την εργασία τους οι άνθρωποί μας.

* Σήμερα που ο πολιτισμός ιδιωτικοποιείται και η εικόνα γιγαντώνει, ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός πολιτστικού ραδιοφώνου;

Όπλο μας ο πολιτισμός. Το μότο μας είναι “απέναντι στην ιδωτικοποίηση του πολιτισμού και τη νέα οικονομία της κοινωνικής αμνησίας”.

* Ποιο μοντέλο πολιτισμού επιχειρείτε να διαμορφώσετε και να προβάλετε;

Σε κάθε τόπο και καιρό υπάρχει πάντα ο εξόριστος λόγος και ιδιαίτερα στον τόπο μας αποκλείεται συστηματικά ο σύγχρονος λόγος. Αυτά θέλουμε να φωτίσουμε ανοίγοντας τον φακό μας σε ολόκληρο το φάσμα της τέχνης με διακριτές τις γέφυρες με το παρελθόν, το πρόσφατο και το απώτερο, της τέχνης της ίδιας.
* Τι κρατάτε και τι αποβάλλετε από την παλιά ΕΡΤ;

Κρατάμε την ανιδιοτέλεια του Χατζιδάκι, που ουσιαστικά ταυτίστηκε με το ραδιοφωνικό Big Bang του Τρίτου Προγράμματος την πρώτη επταετία της μεταπολίτευσης. Κρατάμε επίσης τον επαγγελματισμό και την επάρκεια της σχολής του δημόσιου πολιτιστικού ραδιοφώνου μέχρι το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και τις νησίδες όπου εξορίστηκαν οι μυημένοι αυτής της σχολής μέσα και έξω από την ΕΡΤ μετά την επέλαση των συνασπισμών των μετρίων που άλωσαν τα πάντα.
* Τι διεκδικείτε από τη νέα εποχή της ΕΡΤ;

Από τη νέα εποχή της ΕΡΤ δεν διεκδικούμε απολύτως τίποτα, με την έννοια ότι αυτή η ομάδα παραγωγών και τεχνικών είναι ομοούσια και αδιαίρετη, κατά συνέπεια το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημά μας πρέπει να βρει τις λύσεις για την επιβίωσή του.

* Τι περιμένετε από τη νέα ΕΡΤ;

Αυτό που περιμένουμε από τη νέα ΕΡΤ, και κυρίως από το πολιτιστικό ραδιόφωνό της, είναι ένα ανοιχτό, ανεξάρτητο, πολυφωνικό, ευάερο και ευήλιο ραδιόφωνο, με το ρίσκο να καταστεί η προσπάθειά μας περιττή. Amen.