Ο Μαρξ και η κούκλα Μαριαμ Ματζιντι

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Ο Μαρξ και η κούκλα
Μαριαμ Ματζιντι
Εκδόσεις Ψυχογιός

Θα μπορούσαμε να έχουμε μνήμες από την εποχή που ήμασταν στην κοιλιά της μάνας μας; Σύμφωνα με την συγγραφέα Μαριαμ Ματζιντι ναι. Τουλάχιστον η ηρωίδα της, η ίδια η συγγραφέας, έχει και τις περιγράφει στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου της, Ο Μαρξ και η κούκλα.
Ιρανική επανάσταση , γονείς κομμουνιστές και ένα μωρό στη κοιλιά της μάνας που βιώνει την αγωνία της αντίστασης, του θανάτου και μία γιαγιά που είναι στυλοβάτης. Προσπαθεί να προστατέψει το μωρό, την εγγονή της Μαριάμ, να την κρατήσει μακριά από όλα αυτά, αλλά δεν το κατορθώνει. Τα παιχνίδια μοιράζονται, η τσάντα με τις πάνες της γίνεται μέσο μεταφοράς προκηρύξεων, ο πατέρας που φεύγει για την Γαλλία, η αναμονή και η νέα ζωή στο Παρίσι, αλλά και η καταγωγή που πάντα την τραβούσε πίσω. Τελικά ποιο ήταν το σπίτι της; Η Τεχεράνη ή το Παρίσι;
Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω ακριβώς την γραφή της Μαριαμ Ματζιντι. Κεφάλαια μικρά, σαν να έχουμε να κάνουμε με διηγήματα, γραφή που συχνά πυκνά φλερτάρει  με τον ποιητικό λόγο. Άλλες φορές καταθέτει τις προσωπικές της σκέψεις, άλλοτε μπαίνει στη θέση του ανθρώπου για τον οποίο μιλάει.
Ένα ιδιότυπο ημερολόγιο με μία γραφή που είναι ταξίδι κανονικό στη προσπάθεια της Μαριαμ να αποφασίσει σε ποια χώρα ανήκει, να διαχειριστεί την αγωνία των γονιών της και ένα παρελθόν που πάντα θα επηρεάζει το μέλλον της.

Το μυθιστόρημά της Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ Η ΚΟΥΚΛΑ απέσπασε το 2017 το Βραβείο Goncourt Πρώτου Μυθιστορήματος και το Βραβείο Ouest-France Étonnants Voyageurs.

Κατερίνα Σαμψώνα

 

http://sokari-sokari.blogspot.com/2018/11/blog-post_28.html