Δύο λεπτά βιβλίο

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Νεκρές ώρες Βασίλης Δανέλλης

Εκδόσεις Καστανιώτης

 Νεκρές ώρες. Ο Βασίλης Δανέλλης, μας περιγράφει έναν ώριμο γοητευτικό άντρα, επαγγελματία δολοφόνο που σκοτώνει χωρίς δισταγμό. Εξάλλου όπως και ο ίδιος αναφέρει, είναι δουλειά.

Το μόνο που φαίνεται να τον ενοχλεί είναι τα χρόνια που περνούν. Συγκρίνει, το πόσο καιρό χρειάζεται να σκοτώσει, το πόσο αλκοόλ αντέχει, πόσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να επανέλθει από τις πληγές. Και κάπου εκεί ανάμεσα και τα πρόσωπα δύο γυναικών. Την πρώτη την άφησε να κείτεται ξαφνιασμένη από την απρόσμενη εξέλιξη και την δεύτερη την άφησε να υπάρχει μέσα στο σπίτι του.
Ιστορίες μισής ανάσας. Τόσο χρειάζεται ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο του Βασίλη Δαννέλη, μισή ανάσα, από τη στιγμή που ο ήρωάς του θα βγει από το σπίτι μέχρι να φτάσει στο στόχο του.
Ομολογώ ότι στην πρώτη ιστορία ξαφνιάστηκα, δεν περίμενα αυτή την κατάληξη και ένα «τι έγινε τώρα!» βγήκε από τα χείλη μου. Ο ονειροπόλος δολοφόνος του συγγραφέα, εκτελεί, συνεχίζει την ονειροπόληση και ο αναγνώστης συνεχίζει πια υποψιασμένος. Κοφτές προτάσεις, γραφή που σε κρατάει προσηλωμένο και σε υποχρεώνει να συμπαθήσεις τον εκτελεστή.
Ο Βασίλης Δανέλλης για μία ακόμη φορά σε βγάζει από τα όρια ενός noir μυθιστορήματος αν και εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Χωρίς υπερβολές, αλλά με την ουσία του θέματος και την καταγραφή του ήρωά του σε ρεαλιστική βάση μας χαρίζει ένα ακόμα βιβλίο, που προσωπικά διάβασα σε ένα απόγευμα, με μισή ανάσα.
 
 
Κατερίνα Σαμψώνα

http://sokari-sokari.blogspot.gr/2018/02/blog-post_11.html