Μόνο το αρνί- Βασιλική Πέτσα

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο

b204376

Μόνο το αρνί

Βασιλική Πέτσα

Εκδόσεις Πόλις

Μόνο το αρνί. Πρόκειται για μία συλλογή με τέσσερα διηγήματα της Βασιλικής Πέτσα, που χρονικά ξεκινούν από τη δεκαετία του 1940 και καταλήγουν στην Μεταπολίτευση.

Προερχόμενα  από διηγήσεις του παρελθόντος , χρησιμοποιεί την ντοπιολαλιά, για να μας παρουσιάσει  ιστορίες  βγαλμένες μέσα από τη μήτρα της Θεσσαλικής επαρχίας.  ‘’Ο κόραξ εξελθών’’ , ‘’ Ο καθένας άλογο’’,  ‘’ Φίδι στον κόρφο’’ ,  ‘’  Άνθρωποι και σκύλοι’’.  Με γραφή που ξεγυμνώνει τις σκέψεις που κρύβονται πίσω από τα λόγια των ηρώων της, κατορθώνει να παρουσιάσει τον αγώνα,  με το ηθικό,  το δίκαιο, με τις ερινύες και τη ματαίωση, έχοντας κρυμμένο κάπου ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου της  και την αίσθηση του ποιητικού  λόγου.

. Μας  περιγράφει και μας  μεταφέρει στο κλίμα της κάθε εποχής με ιδιαίτερη επιτυχία. Δημιουργεί λογοτεχνικά το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να επιτρέψει, με καθηλωτικό τρόπο, σ τους ήρωές  της να ξεδιπλώσουν είτε το φόβο τους, είτε  την παιδική τους αφέλεια, είτε την ενοχή τους  είτε ακόμα και την κατάθλιψη της διάψευσης.  Την εποχή που η Ελλάδα δοκιμαζόταν και άλλαζε,  οι χαρακτήρες των διηγημάτων της  αποτελούν τους πιο  κατάλληλους εκφραστές.

 

«Ηρέμησε, μαϊμού, κι άλλο θα χορέψεις, θα σου βαρέσουν κι άλλα νταούλια για να κουνηθείς, δεν ήρθε η ώρα σου ακόμα, έπαιζε το φίδι, σε κορόιδευε, νά το, δες, ξεμακραίνει  στη  φωλιά του»

Κατερίνα Σαμψώνα

http://sokari-sokari.blogspot.gr/2015/11/blog-post.html