Ενοικιάζεται το παρόν, Μάρτυ Λάμπρου

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

lamprou_enoikiazetai_to_paron.jpg.thumb_203x294_255e9cd1faf623aacb48373450ef340e

Ενοικιάζεται το παρόν

Μάρτυ Λάμπρου

Εκδόσεις: Κέδρος

Ενοικιάζεται η ζωή, η επιθυμία και η ύπαρξη της καθημερινότητας που είτε την αποδέχεσαι ως έχει, ή την αγνοείς επιδεικτικά.

Η Μάρτυ Λάμπρου μας παραδίδει εννέα κείμενα που συνδέονται άρρηκτα με το παρόν, το παρελθόν και τη διαμόρφωση των χαρακτήρων που μας παρουσιάζει.

Μέσα στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας , η συγγραφέας στήνει σκηνικά και ανθρώπινες υπάρξεις προκειμένου να μας προσφέρει απλόχερα της εικόνες μιας ζωής που υπάρχει γύρω μας, δίπλα μας καλά καμουφλαρισμένη.

Για την ελπίδα που κρύβουν τα σπίτια που βρίσκονται κάτω απο την επιφάνεια της γης, για τον έρωτα που μετατρέπεται σε ηχητικό απόσπασμα στο ακουστικό ενός τηλεφώνου, για την φαντασία των παιδικών χρόνων που μπορεί ταυτόχρονα να είναι το ίδιο χαριτωμένη και το ίδιο σκοτεινή. Για τους δρόμους και τα στιγμιότυπα της καθημερινοτητας που καταγράφονται σε μια βιντεοκάμερα ενός μυαλού που παλεύει αναμεσα στη λογική και την διαταραχή. Για τους βολεμένους στα μάτια των άλλων, που αρνούνται να δεχτούν τη προκαθορισμένη πραγματικοτητα . Για τους διαλόγους και τις ζωές που χαράκτηκαν πέρα από τις προσωπικές επιθυμίες. Για τις διαψεύσεις και την κατάρρευση της εικόνας που έχουν για τους δικούς τους ανθρώπους, για την γνήσια , σιωπηλή συμφωνία των παιδιών. Για εκείνους τους χαρακτήρες που δεν είναι τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο από αυτό που δείχνουν. Εκμεταλλευτές συναισθημάτων, αδειάζοντας το στρώμα των αγαπημένων για λίγα χρήματα. Για τη λαμογιά που πάντα ξεφεύγει και πάντα ανθεί.Για το παρελθόν που μέσω μιας αρρώστιας βρίσκει τη πόρτα της θλιβερής μνήμης.

Η γραφή της Μάρτυς Λάμπρου και σε αυτό αυτό το βιβλίο είναι ξεκάθαρη, ειλικρινής, καθηλωτική, με όλη τη σκληρότητα που μπορεί να διαθέτει η γραφή της γνήσιας πραγματικότητας.

 

http://sokari-sokari.blogspot.gr/2016/06/blog-post_12.html

Κατερίνα Σαμψώνα