Έφυγε ο Γιάννης Μπεχράκης

Written by Maria Logiotatidou on . Posted in Σύντομα νέα

Ο φωτογράφος που ήθελε να αφηγείται ιστορίες

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Σκοπός μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”». Με αυτή την αποφασιστικότητα λειτούργησε όλα αυτά τα 30 χρόνια της φωτογραφικής ζωής του, και ιδιαίτερα σαν μέλος του Πρακτορείου Reuter. Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από κοντά μας το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2019, χάνοντας την μάχη με την επάρατη νόσο στην ηλικία 58 χρόνων.

Ως φωτορεπόρτερ, πέρασε από πάρα πολλές πολεμικές κρίσεις, όπως τη Λιβύη που ήταν και πρώτη του αποστολή το 1989, το Αφγανιστάν, τον Λίβανο, Σιέρα Λεόνε και την Αραβική Άνοιξη, αλλά και κρίσεις κοινωνικές και ανθρωπιστικές με τελευταία αυτή του προσφυγικού, όπου ορισμένες φωτογραφίες του θα μπορούσαν να είναι έργα τέχνης . Οι φωτογραφίες του είχαν μοναδικά κάδρα, είχαν την αξεπέραστη ματιά του. Βραβεύθηκε κατ’ επανάληψη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό . Το 2015 από την εφημερίδα “Guardian”. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας φωτορεπορτάζ, του Πρακτορείου Reuter που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Ένας άνθρωπος με δύο όψεις. Η μια ήταν ο άνθρωπος, ο φωτογράφος, πολύ αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε, γιατί το πίστευε. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”». Ήταν μια φράση που είπε στην τελετή του Βραβείου Πούλιτζερ και θα την θυμάμαι πάντα γιατί το είδος αυτό της φωτογραφικής τέχνης το ήξερε πολύ καλά, όπως και ήξερα πάρα πολύ καλά να βάζει την κοινωνία προ των ευθυνών της. Συνδύαζε την ακρίβεια και την ορθότητα της φωτογραφικής λήψης με την ανθρώπινη ευαισθησία. Ιδιαίτερα στο προσφυγικό έμαθε τον κόσμο να προσφέρει. Πιστεύω ότι άνθρωποι σαν τον Μπεχράκη, στις κατάλληλες θέσεις, θα μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Η άλλη όψη πάλι, όταν δεν ήταν “σε υπηρεσία” και είχε την φωτογραφική μηχανή “παρά πόδα” ήταν πολύ ευχάριστος και διασκεδαστικός και περιζήτητος στην συντροφιά του.

Έφυγε πολύ νωρίς και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του. Δεν προλάβαμε και εμείς, όσοι ακολουθούσαμε αυτό το έργο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να μάθουμε περισσότερα. Δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω προσωπικά, τον γνώριζα όμως μέσα από το βαθειά επικοινωνιακό έργο του, και μέσα από αυτό βρισκόμουν σε διαρκή επιμόρφωση. Αισθάνομαι σαν να έχει ορφανέψει η φωτογραφική γνώση αλλα και η ανθρωπιά.

Καλό ταξίδι Γιάννη Μπεχράκη
Γιάννης Λογιωτατίδης
Ερασιτέχνης φωτογράφος

πηγή: https://www.ilogios.gr/single-post/2019/03/03/%CE%95%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5-%CE%BF-%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%87%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82?fbclid=IwAR0pqdTvCIi5-k61H5dy9PodHQmym42Cs6DaAfUWiOGs1_ObGH-nVXlJHgA