Άννα Γαλανού, Όταν φεύγουν τα σύννεφα

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

galanou anna xl

Άννα Γαλανού, Όταν φεύγουν τα σύννεφα

Εκδόσεις Διόπτρα

Αν  αποφασίσει κάποιος να διαβάσει τα βιβλία της Άννας Γαλανού, το ένα μετά το άλλο, θα διαπιστώσει ότι η συγγραφέας, διαρκώς αλλάζει  ύφος, γραφή και κυρίως θεματολογία. Ταξιδεύει μέσα στις εποχές,  σμιλεύει τους χαρακτήρες της και μια καινούργια ιστορία ξεκινά.

Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα. Δύο άνθρωποι που ερωτεύονται, χωρίς πολλά λόγια, δίχως  υπερβολικές αντιδράσεις. Δύο άνθρωποι που απλά θέλουν να είναι μαζί. Η ζωή όμως παίζει γύρω τους περίεργα παιχνίδια.

Χριστίνα. Δημοσιογράφος που δεν αντέχει την υπερβολή και την υποκρισία της τηλεόρασης και αποφασίζει να την εγκαταλείψει για τη μεγάλη της αγάπη, το ραδιόφωνο.

Κώστας. Ένας επιχειρηματίας που κρύβει μέσα του έναν ποιητή. Διεκδικεί την Χριστίνα με την τρυφερότητα και τη γλυκιά απόγνωση ενός ειλικρινή έρωτα.

Αλέξης. Σύζυγος,  παιδί ενός από τους πιο αδίστακτους επιχειρηματίες , με το αίμα να έχει βάψει πολλές φορές τα χέρια του.

Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην ιστορία.

Φανή. Η μάνα, που λύνει τον  γόρδιο δεσμό.

Τα εμπόδια πολλά. Ένα διαζύγιο, μια ισχυρή οικογένεια και μια ιστορία από το παρελθόν που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.

Και σε αυτό το βιβλίο, η γραφή της Άννας  Γαλανού, αλλάζει, διαφέρει. Προσαρμόζεται στη δομή της ιστορίας και των ηρώων της. Η γραφή της γίνεται κοφτή, αυστηρή, όταν θέλει να περιγράψει την σκοτεινή πλευρά της ζωής και λυρική όταν αναφέρεται στον έρωτα, την αγάπη των ηρώων της και την περιγραφή  τοπίων  που συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ιστορία.

Το κείμενο δεν επαναλαμβάνεται, δεν κουράζει. Οι 548 σελίδες δεν την υποχρέωσαν να αναπαράγει τα ίδια γεγονότα με διαφορετικές λέξεις. Με κινηματογραφική ροή,  με το απροσδόκητο και την τραγική ειρωνεία να ανατρέπουν την ιστορία, κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη, χωρίς το Happy End να αποτελεί απαραίτητη  προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο τέλος.

 

Κατερίνα Σαμψώνα

http://sokari-sokari.blogspot.gr/2016/04/blog-post_25.html